28 Nisan 2011 Perşembe

ERZURUM SU BÖREĞİ



Yurdumuzun hemen, hemen her yöresinde  bilinen su böreği Erzurum’da farklılık gösterir; Erzurum'da yufkası ve toplam kalınlığı ince yapılır. İçerisine “Civil Peynir” ve Maydanoz konulur ve  börek hamuruna, her künde  bir yumurta isabet edecek şekilde yumurta  kırılır. 
Hamur için;


Orta bir tepsi için 6 yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz,  ve un. Yumurta ve tuz çırpıldıktan sonra içine aldığı kadar un karıştırılarak, kulak memesi yumuşaklığında hamur haline getirilir, üzerine bir bez örtülerek yarım saat dinlendirilir. Hamur künd haline getirilerek her künd  ince yufka halinde ve elimizdeki tepsi büyüklüğünde açılır. İdeali elimizdeki tepsi büyüklüğünde 10 yufka ile yapılanıdır.

Böreğin içi için;

½ kg.   kadar civil peynir, 1 demet saplarından ayıklanmış maydanoz yaprağı iyice karıştırılır.


Böreğin hazırlanışı;


İki yufka dışında diğer yufkalar tek, tek kaynayan suya atılır ve bir dakika bekletilir. Sıcak sudan çıkan hamur soğuk su tenceresine atılır. Tepsi tere yağı ile yağlanarak; en alta haşlanmamış yufkalardan biri serilir.  Haşlanmış yufkalar kuru bir bezle suyu alındıktan sonra sırayla kuru yufka üzerine tepsiye serilir. Serilen yufkaların arasına birer çorba kaşığı eritilmiş tere yağı (sarı yağ) gezdirilir. 5 yufkadan sonra hazırlanmış iç (civil peynir maydanoz karışımı) tepsiye her yerinde ayni kalınlıkta olacak şekilde yayılır,  10 ncu yufkaya kadar kalan yufkalar yine arasına sarı yağ gezdirilerek tepsiye dizilir. En üste ise kalan son haşlanmamış yufka muntazam bir şekilde kapatılarak tepsinin kızartılmasına geçilir. Erzurum Su Böreği kızartılması fırında değil ocak üzerinde olmalıdır. Sık, sık en alt yufka kontrol edilerek her yeri ayni oranda ve kıvamında kızartılır. İkinci bir tepsiden faydalanarak börek ters yüz edilerek kızarmayan bölümde güzelce kızartılarak zevke göre dilimlenir sıcak, sıcak servis yapılır.

Kaynak-Hatice Püskülcü