4 Mayıs 2011 Çarşamba

ASİYE DEMET ÇİZMELİ (1971----)


Asiye Demet Çizmeli 1971 yılında Erzurum’da dünyaya geldi. Eğitimini Erzurum’da tamamlayarak  Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Dramatik Yazarlık Ana Sanat Dalından mezun oldu.


2003 yılında Türk Edebiyatı Vakfı tarafından düzenlenen Ömer Seyfettin Hikaye Yarışmasında “Tren Düdükleri” adlı öyküsü ile mansiyon ödülünü aldı. 2005 yılında Rayad tarafından düzenlenen ve dinleyici oyları ile belirlenen, Radyo Yıldızları yarışmasında, TRT Ankara Radyosu repertuarında bulunan “İncir Ağacının Gölgesinde” adlı oyunu ile  En İyi Radyo Tiyatrosu  ödülüne layık görüldü. 2006 yılında Özgür Pencere Kadın Öyküleri Yarışmasında “Güneşe Yürümek” adlı öyküsü ile birincilik ödülünü aldı. Halen TRT Ankara Radyosu repertuarında “Geçmişin Sesleri” adlı oyunu bulunan  Asiye Demet Çizmeli’nin; radyo oyunu ve öykü çalışmaları  devam etmektedir.


Asiye Demet Çizmeli’nin 17 Mayıs 2011 tarihinde Ankara Devlet Tiyatrolarında gösterime sunulan “Cumhuriyetin İlk Sadası”  adlı oyunu, yüzyıllarca esaret kabul etmeyen bir milletin karanlığın içinden çıkışını anlatıyor. Yıkımlara, kıyımlara inat bir umudu yeşertiyor. Türk milli mücadelesinin bağlama noktası olan Erzurum Kongresinin 90 yıl öncesinden bizlere bir mesaj taşımasını vurguluyor.

Yazarlığının yanı sıra; Asiye Demet Çizmeli halen Erzurum Kültür ve Turizm Müdürlüğünde çalışmaktadır.