4 Kasım 2009 Çarşamba

GÜRZALİ OYUNU

Gürzali Oyunu; Hasankale/Kavuşturan Köyü

Oyuncular:

Baba (Hasan) - Oğul (Gürzali) - Kız (Südiye) - Anne - Köylüler

Sakat olan baba, bir yandan koltuk değneğine yaslanırken bir yandan da oğlunun yardımıyla içeriye girer.

BABA - (Yüksek sesle) Oğlum Gürzali! OĞUL - Buyur baba. BABA - Sağ ayağımı ileri götür.

Gürzali, babasının dediğini yapar. Bu şekilde yürüyerek ortaya gelirler.

BABA - (Oğlunu göstererek köylülere) Benim oğlum ey ot biçer, ey bağ bağlar. Dünyada bunun üstüne iş görmek haramdır.

Baba, köylülerden bir çayır kiralar. Gürzali çayırı biçmeye başlar. Babası çayırdan ayrılınca Gürzali çalışmaya bırakır, yatar, uyur. Babası gelir.

BABA - (Bağırarak) Gah ulan, ne yatirsan? Çayırı biçsene. OĞUL - Beni everirsen çalışıram. BABA - Tamam oğlum, seni evereceğam, sene Sudiye'yi alacağam. Ben düğün tedarigine gidirem, sen çayırı biç. (Dışarıya çıkar). OĞUL - (Çayırda hoplayıp zıplayarak) Dadaşım beni everecah, dadaşım beni everecah. Diye sevinir. Oğlan, biraz daha çalıştıktan sonra baba gelir.

BABA - Neydirsen oğul? OĞUL - Görirsen baba, çayırı biçtim.Şimdi bağ bağliyacağam.

Baba, Südiye'nin evine gider. Kapıyı çalar. Südiye ile annesi evde oturmaktadırlar. Allah'ın emri, peygamberin kavli ile Südiye'yi Gürzali'ye ister. Annesi kızı verir. Baba,oğlunun yanına gelir. Oğul çayırı biçmiş, bağları yığın haline getirmiştir. Baba, oğlunu nişanlı görmeye götürür. Südiye'nin evinin kapısında bulunan köpek havlamaya başlar. Gürzali'nin üzerine saldırır. Gürzali geriye çıkar. Böylece birkaç kez köpek saldırısına uğrayan Gürzali'yi babası götürür,eve sokar. Südiye evde yoktur. Gürzali, getirdiği hediyeleri kaynanasına göstererek "anbu gaynanama fistan,an bu da Südiye'ye köynek" şeklinde birkaç eşya çıkarır, bunları yukarıya fırlatır. Sonra fiatlarını söyler. Kaynana dışarıya çıkar. Gürzali de arkasından çıkar. Gece olduğu için Südiye görünmemektedir.

GÜRZALİ - (Yüksek sesle bağırır) Gız Südiyeee. SÜDİYE - Caan. GÜRZALİ - Vıyh ben de sene caan.

Südiye dünürcülerin arasındadır. Gürzali, sesin geldiği yere atlayarak dünürcülerin üstüne düşer. Südiye oradan kalkar, odanın diğer köşesine gider. Gürzali yine Südiye'ye seslenir. Südiye "caan" der. Gürzali sesin geldiği tarafa atlayarak oturanların üzerine düşer. Oyun böylece biter.

Kaynak- Kültür ve Turizm Bakanlığı