15 Aralık 2015 Salı

SALİM İLKUÇAN (1879-1937)

Albay Salim İLKUÇAN; 1879 yılında Erzurum’ da doğdu. 1899-1901 yılları arasında Harp Okulu’nda öğrenimini tamamladıktan sonra “Sahra Topçu Subayı” olarak mezun oldu. 1910 yılında Alman Ordusu’nda incelemelerde bulunmaya giden bir Askerî Heyet’e dahil olan Salim Bey, bu inceleme gezisi sırasında kendi isteği ile bir Alman balonunda uzunca bir süre uçuşa katılarak havacı olmaya karar verdi.

Havacılığa olan büyük ilgisi baskın gelerek 1912 yılında hava sınıfına geçerek, ilk havacılarımız arasına girdi. Trablusgarp Savaşı’nda Paris’ te görevli bulunduğu sırada İstanbul’dan gelen emir üzerine, 1912 yılında REP Uçak Fabrikası Okulu’nda pilotaj eğitimi görerek Fransızlar’ın 1044’üncü, Türk Havacılığının ise 6 no’ lu pilot brövesini aldı.Balkan Savaşı sırasında Yeşilköy Hava Okulunda görevliyken, Kırklareli’nde 2’nci Kolordu Komutanlığı emrinde kurulan Tayyare Bölük Komutanlığına atandı.

18 Ekim 1913 tarihinde, Kurmay Yüzbaşı Kemal Bey ile birlikte Marmara Denizini havadan aşan ilk Türk Pilotu olan Salim İLKUÇAN; Yzb. Fethi, Yzb. Sadık ve Tğm. Nuri Bey’lerin şehadeti üzerine yarım kalan Kahire uçuşunu, Rasıt Kur.Yzb. Kemal Bey’ le birlikte tamamlayarak Tunç Hava Seyahat Madalyası kazandı.

Birinci Dünya Savaşı sırasında Kafkas Cephesi’ ne atanan Salim Bey’in görevine katılmak üzere bindiği gemi, Karadeniz’ de seyir hâlinde iken 24 Ekim 1914 tarihinde Ruslar tarafından batırılarak esir düştü ve Sibirya’da altı yıl esir kalarak, Vladivostok şehri üzerinden kaçmayı başarıp 1921 yılında yurda döndü.

22 Mart 1922 tarihinde Adana’ daki Hava Okulu Müdürlüğüne atanmış, ilk etapta 15’ e yakın küçük zabit ve sivil uçucu yetiştirmiş ve Kurtuluş Savaşı yıllarında pilot ihtiyacının giderilmesinde büyük katkılarda bulunmuştur. 1923 yılı içerisinde İzmir’ in kurtuluşundan sonra Seydiköy’ de 30 mevcutlu uçucu subay öğrenci ile buradaki Tayyare Mektebi’nin Müdürlüğünü yapmıştır. 1924 yılında 1’inci Şube Müdürlüğüne, daha sonra da 2’nci Ordu Tayyare Mütehassıslığına atanmıştır. 1926 yılı Aralık ayında Türk Tayyare Cemiyeti tarafından kurulan Yeşilköy Uçak Makinist Okulu’ nda ve daha sonra Eskişehir Hava Okullar Komutanlığı görevlerinde bulunmuştur.

Albay rütbesinde iken 20 Temmuz 1937’ de emekli olan ve 4 Aralık 1937 tarihinde de vefat eden Albay Salim İLKUÇAN, Hava Seyahat Madalyası’ nın yanında, Birinci Dünya Savaşı sonunda verilen Harp Madalyası ve Kurtuluş Savaşı’nda gösterdiği başarılardan dolayı da İstiklal Madalyası ile taltif edilmiştir.

Kaynak:http://www.hvkk.tsk.tr/