25 Şubat 2013 Pazartesi

25 Şubat 1918 - 7 Mart 1918 İSPİR VE ÇEVRESİNİN KURTULUŞU


  

Birinci Dünya Savaşında,  Enver Paşa komutasındaki iki kolordumuzun Sarıkamış Allahuekber Dağlarında yok olması, Doğu Anadolu’nun savunmasına imkan vermedi, ordularımız düşman karşısında çekilmek zorunda kaldı. 1915 senesi Şubat ayında Rus askerleri İspir'e girdi. Üç yıllık acı ve  esaretten sonra Rusya’da Bolşevik ihtilali başlayınca Rus askerleri İspir’den çekilmeye başladı. Ruslardan boşalan yeri Ermeniler almak üzere davranınca,  yiğit İspirliler;   İspir Kurtuluş Cemiyeti’nin gayretiyle Sırakonaklar, Bayburt ve Erzurum'daki Ermenilerin İspir'i ele geçirme ve katliam yapma girişimlerine mani olmak için halkı  silahlandırdılar. Sırakonaklar’da bulunan yerli ve silahlı Ermeniler ise  İspir Kurtuluş Cemiyeti’nin silahlı mensuplarınca ablukaya alınarak zarar vermeleri önlendi.

25 Şubat 1918 günü, Yüzbaşı Ziya Bey’in başında bulunduğu süvari müfrezesi İspir'e girdi. İspir, 25 Şubat 1918 tarihinde resmen tekrar Vatan topraklarına katıldı .


Ziya Bey 26 Şubatta Çamlıkaya’ya ve 27 Şubatta Sırakonaklar'a girdi. 

Ermenilerin Türk Ordusu önünde kaçtığını duyan  İspir halkı, Sırakonaklar'daki Ermenilere taarruza başladı. Yapılan çarpışmadan sonra Ermeniler Yukarı Karakale’ye   sığındılar.  

7 Mart 1918 günü Karakaleye  top atışı ile birlikte taarruza geçildi, Karakale Ermenilerden temizlenirken   Yüzbaşı Ziya Bey ve beş askerimiz de şehit oldu.