17 Nisan 2012 Salı

MUSTAFA DURAK BEY

Mustafa Durak Sakarya (1876-1942)

Mustafa Durak Bey, 1876 yılında Erzurum’da doğdu. İstanbul’da Dersaadet Polis Mektebini ve akabinde Hukuk Mektebini bitirdi.

Polislik mesleğini tercih eden Mustafa Durak Bey, Erzurum Polis Müdür Yardımcılığı görevini yaparak Bitlis’e Polis Müdürü olarak atandı. Bitlis Polis Müdürü iken işgalcilere karşı milis güçlerini örgütleyerek Milis Alayı oluşturdu ve Milis Alay Komutanlığı yaptı.

Mustafa Durak Bey, 23 Nisan 1920’de açılan TBMM’ye 1nci Dönem Erzurum Milletvekili seçildi. 1933-1935 yılları arasında Erzurum Belediye başkanlığı da yapan Mustafa Durak Bey, Soyadı Kanunu ile Sakarya soyadını aldı. 


21 Ekim 1942 tarihinde vefat eden Mustafa Durak Bey; Kurtuluş Savaşı sırasında Meclisin Kayseri’ye nakli meselesi gündeme geldiğinde, Bakanlar Kurulunun bu kararına muhalefet ederek şu ünlü konuşmasını yapmıştır; 

-“Efendiler! Biz bu davaya başladığımız gün, elimizde ne böyle bir ordu vardı, ne bu kadar silah. Bu gün eskiye nispetle çok kuvvetliyiz. Bu sebeple Bakanlar Kurulunun önerisini reddediyorum. Halk gidebilir. Ailelerimiz gidebilir. Memurlar gidebilir. Herkes gidebilir. Ama biz, elimizde silah, burada öleceğiz. Hiçbirimiz şehitlerimizden daha büyük değiliz.”

Kaynak-www.tbmm.gov.tr