3 Kasım 2010 Çarşamba

MUZAFFER TAŞYÜREK (1951----)


Muzaffer Taşyürek 1951 yılında Erzurum’da Caferiye mahallesinde doğdu. Çocukluğu Murat Paşa Mahallesi ve Yukarı Mumcu Mahallesinde geçti. İlk, orta ve yüksek öğrenimini Erzurum’da tamamladı. 1976 yılında tarih öğretmeni olarak Milli eğitim Bakanlığında görev aldı.

Çeşitli okullarda Tarih Öğretmenliği görevinde bulunan, Muzaffer Taşyürek,  Kazım Karabekir Endüstri Meslek Lisesinde Müdür Yardımcısı olarak görev yaparken Ekim 2011 de Palandöken Belediyesi Kültür Müdürlüğüne atandı.

Yazı hayatına “Adımlar Dergisi”nde hikâye dalında aldığı ödülle mahalli basında başladı. Hürsöz gazetesinde, Erzurum Gazetesinde ve Adımlar dergisinde yazdı. 1975 Yılında Yeni Asya gazetesiyle ulusal basında yazıları çıktı. Yeni Şafak ve Zaman gazetelerinde yazıları yayınlandı. Kendisi tarafından 4 sayı “Sesleniş” dergisi yayınlandı. Kandil Çocuk, Gül Çocuk, Ümit Nesline Selam, Erzurum Töresi, Mektup, Kalem ve Onur, Semerkand, Beyaz Doğu gibi dergilerde yazı ve çizgileri yayınlandı.


Erzurum’un tarihi mekanları ve dini turizm alanları üzerine çalışmalarını sürdüren Muzaffer Taşyürek Mahalli Radyo ve televizyonlarda çeşitli programlar yapmıştır.


Erzurum tarihinde bir ilk olarak mahalli Erzurum takvimi hazırladı.
Yazarın Kitaplarından bazıları şunlardır.

Bir Demet Tarih,
Alternatif Tarih Dersleri,
Doğu-Batı Tarihinden Seçmeler,
Kemalist Laikliğin Temelleri,
Lozan’a Hayır Diyenler,
Türkiye’de İslam’ın Sisli Yılları,
Zaferden Zafere(Türk Zaferleri),
Allah Dostlarından Yaşayan Sözler,
Meşhur Beyitler,
Bir Hüznün Tarihi Sarıkamış,
Hedefi Meçhul Cephe Galiçya,
Panorama Osmanlı,
Adnan Menderes,
Tarihten Sayfalar,
Çanakkale Şehitler Destanı,
Tarihin Aynasında Osmanlı,
İlimiz Yöremiz Erzurum,
Erzurum Türbeleri ve Ziyaret Yerleri,
Erzurum Kongresi ve Birinci Mecliste Erzurum Milletvekilleri,
Bir İpek Yolu Şehri Erzurum,