Zaman değişir, türli tevür işler olir
Milli olan herşeyimiz sessizce gaybolir
Bu kayıplari ne arayan ne de soran var,
Size eski yemekleri annatimmi gardaşlar.
Davul bile vurur dengi dengine
GEYSEFE nin eyisi her zaman zengine
Mısıri çekerler südünen HAŞIL ederler
Gış gecelerinde HESİR tutmağa giderler
Hestelere yedirirler sari yağli HASITA
Damara gan gele erden ere maksuda
Kerti eymekleri yumurta, soğan ile yayarlar
Acıkmışın önüne CILBIRA yı koyarlar
Epey zahmetlidir inceden YUMURTA PİLAV
Pisik bile görende der ki miyav miyav
Lahananın galınlarından yapılır acılı KAPUSGA
Guşkananın içinde nasılda gasılır haspa
Un gavurmasından yaparlar sıcak olur HERLE
Soyuh alanlara içirilir terle yavrum terle
Yufgadan üç köşeli kesilmiş TATAR BÖREĞİ
Sari yağdan, yoğurtdan görünmir ki göbeği
Tarhınli yaparlar mercimekli KESME ÇORBASI nı
Dadaş yedimi sever gaynanasıni
Soğan yumurta gavurmadan MIHLAMA
Bulgur pilavi var yanında gıg gıldama
SOĞAN ŞALGAM DOLMASİ hep etinden olir
Şalgamların yanına bolca yoğurt gonur
Peşgunun ortasında garışıh turşi durir
Fanusun gölgeside garşi duvara vurir
BULGUR ŞİLESİ , bulunur içinde binbir türli hilesi
Yufgadan keserler degirmi degirmi SİRONİ
Haşmetli tepside sen seyreyle oni
Buğdayi. Arpayi gavururGAVUT ederler
Sari yağli bal şerbetini ortasına töker yerler
Eveliğin yaprağına sarılır LOR DOLMASİ
Yemeklerin h essosu. Alası mı alası
SU BÖREĞİ sofralardan heç eksik olmaz
GEDAYIF DOLMASI'nın üstüne datli bulunmaz
GAZ LOHMASI'nın boyni büklüm büklüm bükülür
EYMEK GEDAYIFI nın üstüne bolca ceviz tökülür
Terbiye görmüş etleri büyük şişe düzerler
Ocağın garşısında hızli hızligezeller
Odun sapli cağa tike tike keserler
ECEM EYMEK, guri soğan yiyemezsen, küserler
Sicah yaz günlerinde ne güzeldir AYRAN AŞİ
Höpürdeterek içmezsen olur gözlerin şaşi
Yanında varsa tandırda gızarmış KELLE
Ardından bir tütün sar, telle babam telle
Her zaman hazır olur yağda gızarmış BİŞİ
Yazın uzun günlerinde yersin etli ÇİRİŞİ
PİRPİRİM'de bulunur bolca sığır gıymasi
Yanında nazli nazli yenir İNCİR DOLMASİ
Toplanır temiz yerden YEMLİK ile TERE
Lavaşınan lorunan muhaggak girer eve
Kartoldan yağdan yapılır BORANİ
Lezzetini bilenler olmuştur mubareğin hayrani
ÇIRTMA LOBİYAYİ gemikli etinen yaparsan
Nar gibi sobaya duzli kartol atarsan
CİLEK SOĞAN'iüç barmağınla tutarsan
Gara gözli TIS ÜVES 'e iştahınan baharsan
Özene özene geldin işin sonuna
Gıymetli arhadaşım geldi girdi goluma
Herhal yengem bişirmiş gavurmali HINGEL
Ehdaman eti, kotanıda aldagel
Daha çok yemegimiz var, hepsini sayamadım.
Bunca yıl hür yaşadım, ERZURUM'a doyamadım.
Varsın zaman değişsin, türli tevür şeyler olsun
Mutvağıza bereket, hanenize sıhhat dolsun.
KOTAN yazdı size acayip yemek destanı
Yemedinse bu yemekleri ye de lezzeti tanı.
İşte sokağın başında göründi godida beşe
Gönülde sevgi dolsun ömür geçmesin beleşe
Hüseyin Kotan
Erzurum ve Erzurumluya yönelik araştırmalar, anılar ve yazılar. Blog'da mevcut olan her şeyi kaynak göstererek alabilirsiniz.