Ayran aşı, Erzurum’da her iftar sofrasının ana çorbası-dır. Ramazan buyunca 30 gün her evde pişer ve tüke-tilir.
Malzemeler :
Bir su bardağı gendime ( aşurelik buğday)
Bir yemek kaşığı un
İki su bardağı yoğurt
Bir adet küçük boy kuru soğan
Bir yemek kaşığı tereyağı
Bir yemek kaşığı aşotu (salamura)
Bir yemek kaşığı un
İki su bardağı yoğurt
Bir adet küçük boy kuru soğan
Bir yemek kaşığı tereyağı
Bir yemek kaşığı aşotu (salamura)
200 gr kıyma
Hazırlanışı:
Çorbanın sosunu hazırlamak için; bir tavada ince kıyılmış kuru soğanı tereyağında hafifçe kavurun, salamura aşotundan (tazesi varsa ince kıyılmış 6-7 dal) katın, bir-iki çevirip ateşten alın ve çorbanın üzerine gezdirin. Çorbayı ateşten alarak, sıcak sıcak servis yapın.
Kaynak-Hatice Püskülcü