Yurdumuzun her yöresinde mantı olarak bilinmekte ve yenilmekte olan bu yemeğe, Erzurum’da hıngel denir. Hamurunun hazırlanması tatar böreği hamuru gibi olur. Una bir yumurta kırılır ve su katılarak hamur kıvamına gelene kadar yoğrulur. Hamur oklava ile börek hamuru inceliğinde yufka şeklinde açılır. Yufka, üzerine hafifçe un serpiştirilmiş bir masaya alınır, önce enlemesine ve sonra boylamasına yaklaşık 3-4cm aralıklar ile kare, kare kesilir.
Tuz , karabiber ve çok ince doğranmış soğan ile gü-zelce karıştırılıp yoğrulmuş olan kıyma baş, işaret ve orta parmakla tutam, tutam alınır, kesilen parçaların ortasına konarak üçgen şeklinde kapatılır. Takriben 30 dakika kadar temiz bir sergi üzerine dizilerek bekletilir.
Daha önce kaynamaya konmuş suya hafif tuz atılarak sergide bekletilen çiğ mantılar kaynayan suya dökülür, haşlamaya bırakılır. Piştikten sonra mantı suyu süzü-lerek genişçe bir tepsiye alınır, süzülen su temiz bir tas içerisinde bekletilir.
Tepsiye alınmış mantı üzerine, bol sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış tereyağı dökülür, isteğe göre süzülmüş olan haşlama suyundan da üzerine ilave edilerek servis yapılır.
Kaynak-Hatice Püskülcü