8 Eylül 2011 Perşembe

ZELİHA FAİKA ÜNLÜER (1894-1981)


Öğretmenlik hayatı (40 yıl) Erzurum’a hizmetle geçen büyük eğitimci; Zeliha Faika ÜNLÜER, 3 Şubat 1894’te Şumnu Kadısı Numan Sabit Efendi’nin kızı olarak o dönem Osmanlı İmparatorluğu toprakları içerisinde olan Şumnu'da doğdu. Zeliha 5 yaşında iken, 1899 yılında aile İstanbul’a göç etti ve Sultanahmet’te Cankurtaran semtine yerleşti.

Zeliha Faika ÜNLÜER; Sırasıyla Sultanahmet İnas Rüştiyesinden (Ortaokul)  1 Eylül 1906 tarihinde Pekiyi derecesi ile ve Sultanahmet Dârülmuallimât’ından (ilk ve orta öğretim kız mekteplerine kadın öğretmen yetiştirmek için kız öğretmen okulu) 25 Ağustos 1909 tarihinde Pekiyi ile mezun oldu. Dârülmuallimât’a kadar Zeliha olarak çağrılan Zeliha Faika ÜNLÜER’e; bu okulda matematik dersinde gösterdiği üstün başarı nedeni ile matematik öğretmeni tarafından  "Faika" ("üstün, seçkin, ileri" anlamında) adı verildi. Artık, Zeliha, daha çok da Faika adıyla anılmaya başladı.

Zeliha Faika ÜNLÜER, aldığı öğretmenlik diploması ile ideali olan öğretmenliğe girme hakkını kazanmıştı. Maarif Nazırlığı o yıllardaki bir uygulama ile, mezuniyet derecesi Pekiyi olan Darülmuallimat mezunlarını, kız okullarına Müdür olarak atanmaktaydılar, ancak, Faika Hanımın Darülmuallimatı bitirdiği sırada atanabileceği boş bir okul müdürlüğü yoktu. Okul birinciliğinden dolayı hakkı olan, " Müdürlük" kadrosunu alabilmek için iki yıldan fazla kadro boşalmasını bekledi. Sonunda, ayni anda Erzurum ve Amasya’da birer kadro açılınca, Faika Hanım Erzurum'u tercih etti ve 18 Mayıs 1912'de Erzurum Kız İlk Mektebi Başöğretmeni olarak meslek ve Erzurum hayatı başlayarak, babası ve annesi ile beraber Erzurum'a yerleştiler.

I. Dünya Savaşının başlarında Erzurum'un Ruslar tarafından işgali üzerine, Faika Hanım, ailesiyle birlikte Ocak 1915'te Sivas'a göç etti ve orada, Erzurum Kız İlk Mektebi Başöğretmeni unvanını koruyarak, Sivas Kız İlk Mektebi ile Darüleytam (Yetimler Yurdu) Başöğretmenliğine atandı. Sivas’taki muhacirliği esnasında tanıştığı, Erzurumlu Topçu Yüzbaşı İsmail Hakkı Beyle (1886-1970) evlendi.

Zeliha Faika ÜNLÜER, Erzurum'un kurtuluşundan sonra, 22 Ekim 1918'de Erzurum’a dönerek eski görevine devam etti.    

Faika Ünlüer, 40 yıl süren öğretmenliğinin hemen hemen tamamını Erzurum'da ve aynı okulda geçirdi: Okulu, 1927'lerde Merkez İsmet Paşa İlk Mektebi adını aldı. Pek çok öğrenci yetiştirdi.  24 Ekim 1952 tarihinde kendi isteği ile emekliye ayrıldı ve İstanbul'a yerleşti.  18 Ağustos 1981'de hayata gözlerini yumdu.

Kaynak-http://yayim.meb.gov.tr/dergiler
15 Mayıs 1929 Faika Zeliha Ünlüer  Erzurum İsmet Paşa İlkmektebinde oluşturulan bir Halk Dershanesinde yetişkinlere ders verirken. Ortada  ayakta, beyaz yakalı Başöğretmen Faika Zeliha Ünlüer