Erzurum dışında Kars, Artvin ve Karadeniz dağlarının Erzurum’a bakan yerleşim bölgelerinde de bilinen Cağ kebabı; Erzurum merkezde genel olarak lokantalarda hazırlanarak tüketilir, kırsal kesimlerimizde, yaylada, kalabalık aile toplantılarında ve düğünlerde ise açık alanlarda ve bahçelerde hazırlanarak toplu halde ve şölen havasında yenir.
Malzemeler:
1 kuzu budu (yağsız ve sinirsiz)
1 adet kuru soğan
100 gr. Yoğurt
Tuz, karabiber
Lavaş ekmeği
Domates, yeşil biber
1 kuzu budu (yağsız ve sinirsiz)
1 adet kuru soğan
100 gr. Yoğurt
Tuz, karabiber
Lavaş ekmeği
Domates, yeşil biber
Hazırlanışı:
Yağı ve siniri ayıklanmış kuzu budundan parmak kalınlığında ve yaprak, yaprak şeklinde et kesilerek güzelce karıştırılmış yoğurt, tuz, karabiber ve yemeklik doğranmış soğan içerisine yatırılarak bir gün bekletilir. Bu karışım içerisinde terbiye edilen yaprak halindeki etler şişe takılır ve yatay haldeyken ateşte çevire, çevire kızartılır.
Pişen kısımlardan cağ kebabına mahsus küçük Z şeklindeki şişlere takılarak ince bir tabaka şeklinde parçalar kesilir ve şişle kesilen noktalardan tekrar ateşe tutularak iyice pişirilir ve lavaş ekmeğinin üzerinde servis edilir. Ateşte pişmiş biber, domates ve kuru soğan ile süslenir.