12 Eylül 2024 Perşembe

HACE MUHAMMED LÜTFİ HAZRETLERİ CAMİİ VE TÜRBESİ

 

Hace Muhammed Lûtfi (Alvarlı Efe Hazretleri) Camii ve 1956 yılında defnedildiği kabri, Alvar’ın doğusunda yer almaktadır. 18 nci yüzyılda inşa edilen eski cami, ahşap direkli ve ahşap tavanlı olarak 11 x 10  m ölçülerinde kare planlı olarak inşa edilmiş ve 21nci yüzyılda girişe son cemaat yeri ilave edilmiştir.

Hace Muhammed Lûtfi Hazretlerinin 23 yıl imamlık yaptığı bu tarihi Alvar Camii, Köy Meydanına yeni ve büyük bir cami yapılınca ve merkeze tarihi camiden daha yakın olunca, ibadet için tercih edilmemeye başlayarak, 1990 lı yılların sonundan itibaren terkedilerek, türbe ile birlikte  yıkılmaya yüz tuttu. Taki İstanbul’da yaşayan ve ismini gizli tutan bir hayırsever olaya müdahale edip Hace Muhammed Lûtfi Hazretleri Külliyesi olarak yeni cami ve türbe yaptırıncaya kadar.  



1 Eylül 2024 Pazar

AŞAĞI MUMCU CAMİİ

 

Aşağı Mumcu Camii,  Mumcu caddesinin alt kısmında, kendi adını verdiği mahallede yer alır. Caminin ilk yapılış tarihi ve kim tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. XVIII. Yüzyıl yapısı olan camii orijinalinde düz toprak damlıydı. Aşağı Mumcu Camii tamamen harap halde iken yıktırılmış ve 1978-1980 yılları arasında orijinal temeller üzerine aslına uygun olarak yeniden yapılmış ve toprak dam kaldırılarak,  çatı eklenmiştir.

Dikdörtgen camii alanı, dört yandan iki kat pencere sırasıyla aydınlatılmıştır. Camiin şu andaki minaresi  kesme taş temel üzerine, kesme taştan klâsik formlarda yenilenmiştir. 

Tarihi Camiden günümüze kalan tek orijinal kısım mukarnas kavsaralı taş mihraptır.

YUKARI MUMCU CAMİİ

 

Yukarı Mumcu Camii; Yukarı Mumcu Mahallesinde, Hacı Süleyman Ağa tarafından 1655 yılında yaptırıldı 4 ahşap direk üzerine ahşap tavanlı ve ahşap mahfil ile ahşap son cemaat yeri olan cami, şu anda Atatürk Müzesi olan binanın hemen bitişiğinde bulunmaktaydı. 

Tarihi cami, Erzurum’da yaşanan kentsel dönüşüm çılgınlığında 2019 yılında yıkılarak eski yerine 150 metre mesafede ve aslı ile hiç ilgisi olmayacak şekilde yeniden inşa edildi. Tarihi caminin doğu yanına bitişik tarihi çeşme ise bu dönüşüm esnasında yıkılarak yok oldu.