11 Mayıs 2015 Pazartesi

HINIS KANYONU


Hınıs İlçesinin Bahçe Mahallesi ile Kayabaşı Mahalleleri arasında bulunan ve Bahçe Mahallesi ile Sarılı Mahallelerini ilçe merkezinden ayıran Hınıs Kanyonu; Riviera ve tekne tipi kanyon özelliklerini bir arada bulundurarak dünyanın bozulmamış ve bakir kalan kanyonlarından biridir.

Hınıs’ın her iki tarafından geçmekte olan Hınıs Çayı kolları üzerinde bulunan Hınıs Kanyonu eşsiz güzelliğiyle göz kamaştırmaktadır.

10 Mayıs 2015 Pazar

ERENCE KÖYÜ SEYYİD ÖMER HALİL TÜRBE VE CAMİSİ

Seyyid Ömer Halil Türbe ve Camisi; Hınıs'ta Erence Köyündedir. Hazreti Peygamberin sakası (su taşıyıcısı) olan Seyyid Ömer Halil Hazretleri'ne ait olduğuna inanılır.  

Seyyid Ömer Halil; 615 yılında, Hz. Osman döneminde İslam ordularıyla ve Erzurum’da meftun bulunan Abdurrahman Gazi ile birlikte yöreye gelmiştir.

Cami ve türbenin kimin tarafından ve ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir.

HINIS ZIRNAK KALESİ VE KÜMBETİ

Zırnak Kalesi; Hınıs’ın 25 kilometre doğusunda Zırnak mevkiindedir. Selçuklular döneminde, 1734 yılında Selçuklu Muş Beylerinden Alaaddin Bey tarafından  inşa ettirilmiştir.

iki katlı surlarla çevrilidir ve kale içinde ayni adı taşıyan bir de  kümbet bulunmaktadır. Kale ve kümbetten günümüze ancak yıkıntılar ve duvar kalıntıları ulaşmıştır.


Kaynak-Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Md.

PIRTIN ( Güllüdere ) KALESİ (Höyüğü)

Aşkele’nin güneydoğu yönünde, Güllüdere köyünün 3 km. kuzeyindedir. Halk tarafından kale olarak adlandırılsa da aslında bir höyüktür. 

Eski çağdan kalma höyük üzerine orta çağda gözetleme kuleleri eklenerek kale olarak kullanılmıştır.

Boru hattı geçirilmesi nedeni ile yapılan  kazıda seramik parçaları ile iskelet kalıntılarına rastlanmıştır. Birinci katmanda karşılaşılan iskeletler eski çağ, ikinci katmanda bulunan iskeletler ise demir çağa aittir.


Kaynak-Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Md.

ÇAĞDARIÇ (Küçükgeçit) KALESİ

Aşkale’ye doğu yönde 7 km. mesafede, Karasu nehrinin kıyısında bulunur ve  sarp kayalık görünümündedir. Kayıtlarda, 1586  yılında, III. Murat zamanında; bu kalenin yapıldığı, kale yanında birde tarihi köprünün bulunduğu ve Serçeme çayının taşması sonucu bu köprünün yıkılıp kaybolduğu anlaşılmaktadır.

Kale etrafında bulunan mağaraların kale içine çıkılabilen birer kapı görevi yaptığı sanılmaktadır.


Kaynak-Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Md.

ÇÖĞENDER KÖPRÜSÜ

Çöğender Köprüsü; Erzurum’a 26 kilometre,  Pasinler’e 12 kilometre  mesafedeki Pasinler'in  Çöğender köyünde bulunmaktadır.

Köprünün kitabesi kaybolmuş olup, köyün kurucusu olan Çöğender Baba tarafından 1400 lü yıllarda yaptırıldığı rivayet edilmektedir.