11 Aralık 2008 Perşembe

SELAHATTİN BABÜROĞLU (1923-2021)

Selahattin Babüroğlu 10 Mayıs 1923'de Erzurum'da dünyaya geldi.  1942’de Kara Harp Okulu’nu bitirdi. İstihkam Subayı iken, İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Bölümü’ne giren Babüroğlu 1954'de mezun oldu. 1961 yılında İller Bankası Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürlüğü görevlerini üstlenen Babüroğlu 1966 yılında Başbakanlık Yüksek Denetleme kurulu üyeliğine getirildi. 1971 yılında bu görevde iken dışardan 1. Erim Hükümeti’ne İmar ve İskan Bakanı olarak atandı. Bir süre Ulaştırma Bakanlığı da yapan Babüroğlu Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay tarafından Cumhuriyet Senatosu’na üye seçildi.

1974 yılında Sadi Irmak Hükümeti’nin kuruluş çalışmalarında yer alan Selahattin Babüroğlu, bu hükümette de İmar ve İskan Bakanı olarak görev yaptı. 1978 yılında Türk Hava Yolları Genel Müdürü olarak görevlendirilen Babüroğlu bu görevinde Hava-İş Sendikası ile birlikte çalışanların lehine olumlu çalışmalar yaptı ve bugün dahi kullanılan bir ücretlendirme skalası oturttu. THY.Genel Müdürlüğünden ayrıldıktan sonra Sivil Savunma, Halka İlişkiler Kuruluşlarına etkinlik kazandırılması, görevlerin ilke ve politikalarının saptanmasında, doğal afetlerle ilgili kurumlar arası çalışmaların eşgüdüm içerisinde yürütülmesi, planların hazırlanması konularında, Başbakanlık'ta görevlendirildi.

Anıtkabir Derneği yönetim kurulu üyeliği başta olmak üzere çeşitli dernek, vakıf ve yardım kuruluşlarında üyeliklerinin yanı sıra "Bunalım ve Devlet (1984)", "Deprem ve Devlet (1998)", "Anılarımdan Kesitler (1999)"  isimli kitapları ve yayınlanmış bir çok makalesi bulunan Selahattin Babüroğlu 4 Haziran 2021 tarihinde hayatını kaybetti.