11 Aralık 2008 Perşembe

Prof.Dr. SÜCAATTİN KIRIMHAN (1946---)


Prof.Dr.Sücaattin Kırımhan Erzurumda 1946 yılında doğdu. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesinden 1969 yılında ziraat yüksek mühendisi olarak mezun oldu ve aynı bölüme araştırma görevlisi olarak atandı. 1973 yılında doktor ünvanını aldı. 1974-1976 yıllarında ABD’de farklı üniversitelerde doktora sonrası araştırmalarda bulundu ve öğretim üyesi olarak görev aldı. 
Türkiye’deki ilkler arasında, 1976 yılında Atatürk Üniversitesinde Doğanın Korunması ve Çevre Kirliliği dersini vermeye başladı. 1978 yılında doçent unvan’ını aldı ve “Çevre Sorunları Araştırma Enstitüsünü” kurdu. Doğu Anadolu Bölgesinde çevre sorunları ile ilgili yoğun araştırma faaliyetlerinde bulundu. Kuruluşunda görev almak üzere, 1983 yılında Mühendislik Fakültesine atandı. Bu fakültede kurucu dekan yardımcılığı ve dekan vekilliği görevlerinde bulundu, çevre mühendisliği bölümünü kurdu.


1985-1986 yılları arasında Malatya’da İnönü Üniversitesinde görev yaptı. Eylül 1986da Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesine atandı. Çevre Sorunları Araştırma Merkezini ve Çevre Mühendisliği Bölümlerini kurdu. 1987 yılında, Çevre Mühendisliği Profesörü oldu. Muşta Meslek Yüksekokulunun kuruluşunu gerçekleştirdi. 

Çevre ile ilgili konularda yaptığı bilimsel çalışmalarda gösterdiği üstün başarısından dolayı 1988 yılında Çevre Bilim Ödülü aldı. 1989 yılında, Dünya Bankası-YÖK işbirliğinde yürütülen “Türkiye’de Mesleki Teknik Eğitimin Geliştirilmesi” Projesi kapsamında, İngiltere ve ABD’deki üniversitelerde ve sanayi kuruluşlarında incelemelerde bulundu, yönetici eğitim programlarına katıldı. 

1994 yılında, Denizlide Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesine atandı. Çevre Mühendisliği Bölümünü kurarak, sanayide görev yapmakta olan mühendislere çevre yönetimi konularında yüksek lisans yaptırdı. Üniversite-Sanayi işbirliği kapsamında projeler yaparak uyguladı. Ağustos 2001de kendi isteği ile emekli oldu.