11 Aralık 2008 Perşembe

FEYZULLAH EFENDİ (1639-1703)

Feyzullah Efendi 1639 yılında Erzurum’da doğdu. İlk tahsilini Erzurum müftüsü olan babası Muhammet Habip efendinin yanında yaptı, 1662 yılında İstanbul'a giderek  öğrenimini orada tamamlayarak müderris oldu. Şehzade Mustafa’ya daha sonrada şehzade Ahmet'e hocalık yaptı. 1685 yılında Rumeli Kazaskerliği’ne tayin edildi. Şeyhülislam Vani efendinin ölümünden sonra, şeyhülislamlık makamına getirilen Feyzullah Efendinin uygulamaları rahatsızlık verince, iki yıl sonra bu makamdan azle azledilerek Erzurum'a gönderildi.

Öğrencisi 2.Mustafa tahta çıkınca, Feyzullah efendiyi Erzurum’dan çağırtarak yeniden Şeyhülislamlığa getirdi. Sekiz yıl bu makamda kalan Feyzullah Efendi Padişahın gücünü arkasına alarak adeta devlet içinde devlet haline geldi. O kadar güçlendi ki rızası olmadan Sadrazamlar bile en küçük tayin yapamaz hale geldiler ve bu hal deletin her kademesinde rahatsızlık yarattı.

Mağdurlar ve ayni zamanda düşmanları tarafından tahrik edilen yeniçerilerin ayaklanmaları üzerine Feyzullah efendi, 1703’de şeyhülislamlıktan azledilerek Edirne’ye gönderildi. Edirne’de bir kaç ay saklanan Feyzullah efendi, 3 Eylül 1703 günü yeniçeriler tarafından çeşitli eziyetlerle öldürülerek Tunca nehrine atıldı.